Landschappelijke boringen

Landschappelijke boringen hebben als doel de bewaringstoestand van de bodem in kaart te brengen.

Wat is een landschappelijk booronderzoek?

Een veel voorkomend onderzoek is het landschappelijk booronderzoek. Bij een landschappelijk booronderzoek worden enkele handmatige boringen geplaatst om de bodembewaring en bodemopbouw in het plangebied vast te stellen. De resultaten van dit booronderzoek worden verwerkt in de archeologienota en vertellen op deze manier meer over de archeologische verwachting.

Waarom moeten er een landschappelijk booronderzoek uitgevoerd worden?

De bodemopbouw kan ons veel vertellen over de bodembewaring en processen die de bodemopbouw beïnvloed hebben. Vaak zal je archeologen horen praten over podzolbodems, plaggenbodems, E-horizonten, B-horizonten,... Een archeoloog kan hieruit afleiden of er binnen het plangebied een oude, oorspronkelijke, bodem bewaard is. Bij dit archeologisch booronderzoek wordt alle grond per bodemhorizont ingezameld en uitgezeefd op een zeef met een maximale maaswijdte van 2 mm.

Wat gebeurt er na het landschappelijk booronderzoek?

Na het landschappelijk bodemonderzoek wordt er een archeologisch bodemonderzoek uitgevoerd. Verkennende en waarderende archeologische boringen zullen enkel uitgevoerd worden indien de landschappelijke boringen dit uitwijzen. Hier meer over weten? Bekijk dan onze pagina rond de archeologische boringen.

Heeft u nog vragen over het bodemonderzoek? Bekijk de veelgestelde vragen onderaan deze pagina.

Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

Vul onderstaand formulier in en we contacteren u vrijblijvend voor een offerte.

 Veelgestelde vragen

Tevreden klanten aan het woord

Kom langs bij ons op kantoor

Lilsedijk 29H,

2340 Beerse (B)

Tel +32 (0)14 39 08 73

E-mail info@indar.be