Proefputtenonderzoek

Een proefputtenonderzoek kan vergeleken worden met een proefsleuvenonderzoek. Het proefputtenonderzoek wordt bijna uitsluitend gebruikt in stads- en dorpscentra.

Wat is een proefputtenonderzoek?

Een proefputtenonderzoek kan vergeleken worden met een proefsleuvenonderzoek. Het proefputtenonderzoek wordt bijna uitsluitend gebruikt in stads- en dorpscentra. De omvang van de proefputten hangt meestal af van de beschikbare ruimte en de te verwachten archeologische resten. Hierbij wordt op zoek gegaan naar de verschillende bewoningsfasen die ooit aanwezig zijn geweest.

Wat gebeurt er in een proefputtenonderzoek?

Het doel van een proefputtenonderzoek is om te kijken of er archeologische sites aanwezig zijn en deze sites te waarderen. Op basis van deze waardering wordt beslist of een opgraving noodzakelijk is. Bij een proefputtenonderzoek wordt gekeken hoeveel archeologische vlakken er aanwezig zijn. Een archeologisch vlak is een laag of niveau waar sporen van menselijke activiteiten zoals bewoning, begraving of ambachten, zichtbaar zijn.

Wat gebeurt er na het proefputtenonderzoek?

Tijdens het proefputtenonderzoek wordt vastgelegd hoeveel archeologische lagen er zijn en wat de bewaringstoestand hiervan is. Op basis hiervan wordt beslist of er een opgraving moet volgen en hoeveel boven elkaar liggende archeologische vlakken onderzocht moeten worden.

Heeft u nog vragen over het dit onderzoek? Bekijk de veelgestelde vragen onderaan deze pagina.

Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

Vul onderstaand formulier in en we contacteren u vrijblijvend voor een offerte.

 Veelgestelde vragen

Tevreden klanten aan het woord

Kom langs bij ons op kantoor

Lilsedijk 29H,

2340 Beerse (B)

Tel +32 (0)14 39 08 73

E-mail info@indar.be