Proefsleuvenonderzoek

Bij een proefsleuvenonderzoek worden er lange sleuven met een breedte van 2 meter aangelegd doorheen het plangebied.

Wat is een proefsleuvenonderzoek?

Het doel van een proefsleuvenonderzoek is kijken of er archeologische sites aanwezig zijn, en deze sites te waarderen. Op basis van deze waardering wordt beslist of een opgraving noodzakelijk is.

Hoe gaat een proefsleuvenonderzoek in z’n werk?

Een proefsleuvenonderzoek is één van de onderzoeken die het vaakst uitgevoerd worden. Meestal worden er lange sleuven met een breedte van 2 meter aangelegd doorheen het plangebied. Tussen elke proefsleuf is een tussenafstand van 15 meter aanwezig.

Maar wat zoeken we juist bij een proefsleuvenonderzoek? Tijdens een proefsleuvenonderzoek zijn we op zoek naar verkleuringen van de bodem. Op basis van de vorm en samenhang van deze verkleurde sporen, kunnen er uitspraken gedaan worden over het type archeologische site.

Wat gebeurt er na het proefsleuvenonderzoek?

Soms worden er in de verkleuringen of in de omgeving van deze verkleuringen vondsten aangetroffen. Dit zijn de enige tastbare overblijfselen van de mensen en hun levenswijze. Zijn er interessante sporen en vondsten aangetroffen, dan zullen deze verder onderzocht worden tijdens een archeologische opgraving.

Heeft u nog vragen over het bodemonderzoek? Bekijk de veelgestelde vragen onderaan deze pagina.

Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

Vul onderstaand formulier in en we contacteren u vrijblijvend voor een offerte.

 Veelgestelde vragen

Tevreden klanten aan het woord

Kom langs bij ons op kantoor

Lilsedijk 29H,

2340 Beerse (B)

Tel +32 (0)14 39 08 73

E-mail info@indar.be